B. Het Kwadrant, Maarssen


four themes

Scenario

Het project ‘Kwadrant 1’ in Maarssen bestaat uit een transformatie van een kantoorpand (inclusief het omliggende terrein) naar woongelegenheid. Diverse kantoren en bedrijven staan in het plangebied leeg, waardoor het tijd is voor een grote transformatie.

four themes

Concept

Op het terrein komen twee nieuwe appartementsgebouwen te staan. In totaal worden er 499 appartementen en 220 parkeerplaatsen in deze twee woontorens van 15 verdiepingen gerealiseerd. Er is voor elk wat wils; zo is er keuze uit sociale huurappartementen, studio/starter woningen, twee kamer huurappartementen, drie kamer huurappartementen en penthouse appartementen. In dit project speelt duurzaamheid een belangrijke rol: er is namelijk ambitie voor EPC 0.25, waardoor bewoners straks een minimale energierekening hebben. Het project zal in 2022-2023 worden opgeleverd.

concrete texture four themes

Mijn rol

BIM modelleur betrokken bij de VO fase om ervoor te zorgen dat het architectonisch concept leidend is bij de uitvoering van beslissingen voor het ontwerp. Een van mijn verantwoordelijkheden was om mee te denken aan de leefbare ruimtes. Ik heb woningtypes getekent en de indeling per woningtype vastgesteld samen met de architect die het revit model heeft gemaakt tot en met het VO. Is deze fase hebben we samengewerkt aan de architectonische verschijningsvorm. Timo heeft mij regelmatig advies gegeven over wat de max / min afmetingen waren per ruimte volgens afspraken met de opdrachtgever of het bouwbesluit. Volgende keer zou ik voorzichtiger zijn met de uitwerkingen van woningtypen. In dit geval zijn er veel woningtypes bij gekomen vanwege kleine afwijkingen bij schachten en binnenwand aansluiting op de gevel, maar voor de rest waren deze woningen gelijk. Dit kost veel tijd als later wijzigingen worden uitgevoerd. Dion van Neutigem had gewaarschuwd dat dit mijn kans was om meer standaard woningtype te maken maar ik had deze advies niet serieus genoeg genomen. WIj hadden ook streng instructies om maximaal gebruiksoppervlaktes te maken. GOs waren meer belangrijk dan standard woningtypen.

four themes four themes four themes four themes four themes four themes

Back to top


⇽ A. Substaniating Structuralism
Portfolio ⇾
C. 61 Katherine Offices ⇾